
یکی از مهمترین ویژگیهای یک خانواده موفق، توانایی برقراری ارتباط درست و صمیمانه میان اعضای خانواده است. «گفتگو»، قلب روابط صمیمی انسانی است و عنصری حیاتی در استحکام بنیان خانواده محسوب میشود. در خانوادهای که اعضای آن، هنر گفتوگو در خانواده را به خوبی بلد نباشند، همواره کشمکش و تنش وجود دارد. درواقع مهارت گفتوگو میان اعضای خانواده برای تحکیم بنیان آن، با هدف پیشگیری از بروز آسیبهای اجتماعی و بهبود کیفیت زندگی، از ضرورتهای امروز این نهاد است که متاسفانه مورد غفلت واقع شده است و موجب تضعیف و اختلاف میان پیوند والدین و فرزندان است. بنابراین کسب مهارت گفتگو در خانواده، بهخصوص با همسر، نیاز به آموزش و آگاهی دارد.
نداشتن مهارت گفتگو یکی از اصلیترین علل اختلافات زناشویی است؛ حتی اگر یکی از زوجین دارای مهارت گفتگوی مناسب باشد، میتواند از بسیاری از اختلافات جلوگیری کند و در حل آنها مؤثر باشد.
همچنین مهارتهای گفتگو باعث ارتقای فرد در دیگر ابعاد زندگی نیز میشوند. برای مثال کسی که مهارت گفتگو را میشناسد، در محیط کار نیز پیشرفت بیشتری خواهد داشت. اصلاً نمیتوان کسی را متصور شد که هیچ گفتگویی نکند؛ زیرا هر فردی در طول روز درگیر گفتگوهای متعددی میشود. لذا گفتوگو مساله مهمی در زندگی انسانها است و باید به آن به دقت پرداخته شود.